WTTC: Seyahat için Aşı Zorunlu Olmamalı
Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) CEO’su Gloria Guevera, 11 Ocak’ta Reuters tarafından sanal ortamda düzenlenen Reuters Next Forum‘da uluslararası seyahatin yeniden başlatılması için zorunlu aşı girişimlerine karşı olduğunu söyledi.
Sundar Pichai (Google), Brian Chesky (AirBnB) gibi yüksek profilli konuşmacıların katıldığı Reuters Next Forum’daki “Değişen Dünyada Turizm” konulu panelde konuşan konuşan Gloria Guevara, “İşe yeni birilerinizi alacağınızı düşünün, bu kişilere aşıları olup olmadığını sorabiliyor muyuz? Bunun sorulmadığı gibi seyahatten önce de aşıyı sormamalıyız” dedi.
Guevera, aşı zorunluluğunun bir ayrımcılık unsuru olabileceğini söyleyerek “Aşıya ulaşma güçlüğü çeken kitlelerin de haklarını korumalıyız. Yapacağımız şey global test prosedürlerini güçlendirmek ve uçakla seyahatin tehlikeli olmadığını insanlara anlatabilmektir” şeklinde konuştu.
Reuters Next Forum izleyicileri arasında yapılan online anketten de ezici bir çoğunlukla seyahat için aşının zorunlu tutulması gerektiği sonucu çıktı. Sadece bu konuda bile ortaya çıkan birbirine tamamen zıt görüşler dahi global ölçekte ortak bir önlem alınmasının zorluğunu ortaya koydu.
Zorunlu Aşı: Karşı Olan ve Destekleyenler
Aşının turizmin yeniden harekete geçirilmesi için seyahatlerde zorunlu tutulması konusu seyahat endüstrisinde önemli bir tartışma konusu oldu. Bazı uzmanlar, seyahat etmek isteyen herkesin aşı yaptırdığına dair kanıt sunmasının, pandemi kaynaklı seyahat korkusunu yenmekte fark yaratacağına inanıyor.
Reuters Next Forum’da uçakla seyahatin güvenli olduğunun öne çıkarılması gerektiğini söyleyen Gloria Guevera’yı AirAsia Group CEO’su Tony Fernandes de destekledi. Tony Fernandes küresel çapta standart hale getirilecek COVID test protokollerinin seyahatleri tekrar başlatmanın anahtarı olmaya devam ettiğini söyledi.
Bunun yanında Dijital Pasaport Mu Geliyor? yazımızda ayrıntılarını verdiğimiz üzere, Avustralyalı Qantas Hava Yolları CEO’su Alan Joyce seyahat için aşıların zorunlu tutulacağını düşünüyor. Alan Joyce Kasım ayında “Aşılar yeterince yaygınlaştığında bunu uçmak için bir ön koşul haline getirebiliriz.. İnsanlardan uçuştan önce aşı yaptırmalarını isteyeceğiz.. ülkeye dışardan gelen ziyaretçiler ve uluslarası seyahat eden herkes için bunun bir zorunluluk haline geleceğini düşünüyoruz” şeklinde konuşmuştu.
Zorunlu Aşı Yeterli Olacak Mı?
ABD, Singapur ve bazı Avrupa ülkeleri, farklı üreticilerden alınan aşıları uygulamaya başladı. Endonezya ve Hindistan gibi ülkeler ise bu hafta içinde toplu aşılamalara başlamayı planlıyor.
Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün Salgın Uyarısı ve Müdahale Ağı başkanı Dale Fisher normale dönüşün hemen gerçekleşmeyeceğini söylüyor. Fisher, “Hızlı bir şekilde normale dönmek mümkün değil. Bunun için sürü bağışıklığına kavuşmamız gerektiğini biliyoruz ve birçok ülkede bu hedefe ulaşabilmenin çok uzağındayız. Bunu (sürü bağışıklığı) başarabilecek bazı ülkeler olabilir ama o zaman bile bu sınır kontrolleri açısından eski ‘normal’ koşullara dönüş anlamına gelmeyecektir” şeklinde konuştu.
Bazı uzmanlar da aşıların COVID-19’un yayılmasını etkili bir şekilde durdurabilmek için yeterli olmayacağını söyledi. Aynı uzmanlar, aşının işe yarayabilmesi ve toplumsal anlamda bağışıklığın oluşabilmesi için bir ülkedeki nüfusun en az %70-75’inin aşılanması gerektiğini belirtiyor.
Bağımsız bir koronavirüs veri girişimi olan LaporCOVID-19’un Endonezya merkezli kurucu ortağı Irma Hidayana ise aşılara karşı duyulan güvenin aşılama oranlarının hedeflenen %70-75 seviyesine çıkmasının önünde bir engel oluşturabileceğini söyledi.
Dijital Pasaport Çalışmaları Ne Durumda?
Bilindiği gibi testleri, aşılar ve sağlık kontrolerinin dijital ortamda sağlıklı bir şekilde işlenerek uçuşlarda kullanılabileceği dijital uçuş pasaportları için dünya çapında farklı çalışmalar yürütülüyor.
Çalışma altyapısı gibi detaylarını daha önceki yazımızda verdiğimiz IATA TravelPass uygulamasını dünyada ilk denemeyi yapan Singapur Hava Yolları olacak. Uygulamanın Kuala Lumpur ve jakarta’dan Singapur’a uçan yolcularda kullanılmaya başlanması hedefleniyor.
Dünya Ekonomik Forumu ve Cenevre merkezli The Commons Project tarafından geliştirilen CommonPass uygulaması ise Ekim ayından beri sınırlı ölçekte Cathay Pacific, Lutfhansa ve JetBlue gibi hava yolları tarafından test ediliyor.
Kaynaklar:
Comments are closed.