Türkiye Avrupa Karşılaştırması : STR Webinar

STR 30 yılı aşkın süredir turizm alanında dünyada 180 ülkede 67.000 tesisten veriler derliyor. STR Türkiye turizm pazarını odağına alan bir webinarı 15 Eylül’de sundu. Türkiye’nin odak noktasında olduğu sunumda dünyada COVID-19 sonrası dolulukların geldiği nokta ve STR’ın toplamış olduğu veriler ışığında oda dolulukları, ADR (ortalama günlük oda fiyatı) gibi başlıklar değerlendirildi. [1]

STR Türkiye ve Avrupa karşılaştırmasında Türkiye’nin oda dolulukları bazında Avrupa’daki en iyi iyileşmelerden birisini gösterdiğini belirtti. Webinar içerisinde Antaya ve İstanbul gibi iki önemli destinasyonun oda dolulukları açısından nasıl ayrıştığı gibi ayrıntılara da yer verildi.

Avrupa’daki destinasyonların Eylül ayı ile birlikte artan vaka sayıları ve karantina koşullarından ne kadar sert etkilendiği de webinar dahilinde bahsedilen konulardan birisiydi.

Önceki günlerde sizlere aktardığımız, dünya çapında turizmdeki toparlanmanın takip edildiği UNWTO Tracker Uygulaması için veri sağlayıcılardan birisi olan STR‘ın bu webinarını bizler de Webius Digital olarak sizin için inceledik.

1. Dünya Çapında Doluluklar (5 Eylül)

Dünya çapında istatistiklerde Amerika ve Çin gibi destinasyonlarda dolulukların %50’lerin üzerinde olmasına rağmen Avrupa çapında genelde dolulukların %25-50 arasında seyrettiği görülüyor.

%50 üzerinde doluluk gösteren diğer bazı destinasyonlar ise Orta Doğu’da Suudi Arabistan, Asya-Pasifik bölgesinde ise Yeni Zelanda ve Avustralya olarak görülüyor.

2. Avrupa Çapında Doluluklar (22 Ağustos)

Avrupa ve Türkiye’de “Staycation” adı verilen iç turizm tatillerinin önemli yer tuttuğu Ağustos ayında özellikle Yunanistan, İspanya ve İtalya’da dolulukların %50’leri aştığı görülüyor.

Ağustos ayının sonuna doğru artan vaka sayıları ile beraber gelen sınır kapanmaları ve önlemler ise dolulukların Eylül ayına girerken hızlı şekilde Avrupa çapında tekrar azalmasına sebep oluyor.

3. Avrupa Çapında Doluluklar (5 Eylül)

Eylül itibariyle Avrupa’da önemli destinasyonlarda karantina ve kısıtlamaların tekrar devreye girmesi ile dolulukların önemli oranda azaldığı görülüyor. Yunanistan(%26) ve Bulgaristan(%30) gibi komşularının çok üzerinde ortalamada %42 doluluk oranı olan Türkiye’nin özellikle Akdeniz kıyılarında doluluk oranlarının %50-60 bandına yaklaştığı görülüyor.

Analizde Türkiye’nin en önemli kaynak pazarı olan Rusya’da da dolulukların %25-50 bandında seyrettiği görülmektedir.

4. Avrupa’da İleri Tarihli Rezervasyonlar

7 Eylül itibariyle Avrupa’da 6 destinasyonda ileri tarihli rezervasyonlarda ilk 14 günün kabul edilebilir seviyelerde olmasına rağmen sonrasında oranların oldukça düştüğü görülüyor.

Kışa yaklaştıkça tekrar medana gelebilecek karantina ve kapanmaların oluşturduğu endişeler ve yazın sonuna gelinmesi bu durumda etkili olabilir.

Türkiye Avrupa Karşılaştırması

5. ADR Bazında Türkiye Avrupa Karşılaştırması

Ülkelerin ortalama günlük oda fiyatlarının (ADR) 2019 ile karşılaştırıldığı grafikte İstanbul gibi uluslararası geçiş kapısı niteliğindeki destinasyonların pandemiden Antalya gibi diğer bölgelere göre daha kötü etkilendiği görülüyor. Bu durumun neredeyse tüm ülkelerde geçerli olması tatilcilerin yoğun insan trafiği olan merkezler yerine sahiller ve kırsal kesimlere yöneldiğini ortaya koyuyor.

Türkiye’deki gecelik fiyatların TL bazında 2019 ile karşılaştırmasında ise Avrupa’ya göre çok farklı bir tablo mevcut. Hem pandemi sonrası açık olan otellerin fiyat rekabetine girmemesi hem de TL’nin 2019’a göre %25’e yakın değer kaybı sonrası oda fiyatlarında TL bazında %40-88 arası artışlar kendini gösteriyor.

6. Antalya ve İstanbul’da Doluluklar

Pandemi sürecinde diğer Avrupa çapındaki merkezi seyahat noktaları gibi İstanbul’un da toparlanmasının Antalya kadar hızlı olmadığı görülüyor. Antalya’da doluluklar Ağustos ile birlikte %50’ler seviyesine yaklaşırken İstanbul’da bu oran %25’ler seviyesine takılmış durumda.

Comments are closed.