Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) küresel yönetim danışmanlık firması Oliver Wyman ile işbirliği içinde seyahat ve turizm eğiliminin pandemi dönemi sonuçlarını inceleyen yeni bir rapor yayınladı. Turizmin geleceği açısından pandemi dönemi ve sonrası ile ilgili projeksiyonların olduğu raporda aşağıda sıralanan 4 temel makro-eğilimin pandemi sonrasındaki toparlanma sürecinde çok önem arz edeceği öngörülüyor:
Misafir Taleplerindeki Değişim
Misafir talebinin evrimleşmesinde COVID-19’un etkileri yadsınamaz. Yapılan anketler güvenilir, tanıdık ve tahmin edilebilir seyahat seçeneklerinin git gide daha fazla tercih edildiğini ortaya koyuyor. Geleceğe yönelik tahminler, yurt içi turizm hareketlenmesinin ve outdoor etkinliklere yönelimin kısa vadede daha etkili olmaya devam edeceğidir.
Sağlık ve Hijyen
Hijyen ve sağlığın da pandemi döneminde etkisi tartışılmaz şekilde artmıştır. Yeniden misafir güvenini tesis etmenin de anahtarı hijyen ve sağlık alanında onlara verilecek güvencelerdir. Araştırmacılar sosyal mesafeye yönelik endişelerin ve yabancı bir ülkede mahsur kalma korkusunun kısa ve orta vadede tüketici davranışına yön vereceğini düşünüyorlar.
İnovasyon ve Dijitalleşme
Teknolojik inovasyon ve dijitalleşme çabaları pandemi ile birlikte daha da hızlanmış durumdadır. Hızlı bir şekilde dijital platformları kullanmak zorunda kalan topluluklar bunların benimsenmesini ve bu platformlardan yapılan tüketimi arttırmıştır. Tatil arayanlar artık özellikle güvenli ve sorunsuz seyahat süreçlerinin bir ön koşulu olarak her noktada temassız teknolojilerin mevcut olmasını bekliyor.
Sürdürülebilirlik
Son olarak pandemi sürecinde sürdürülebilirlik kavramının daha da öne çıktığı görülmektedir. Çevre ve doğa bilincinin artması ile tatilciler açısından da tercih edecekleri destinasyonların ve tesislerin bu sürdürülebilirlik kriterlerine uyumu gelecekte daha da önemli olacaktır.
Turizmin Geleceği Nasıl Şekilleneceek?
WTTC’nin hazırladığı “İyileşme ve Ötesi: COVID-19’un Ardından Seyahat ve Turizmin Geleceği” raporu, Seyahat ve Turizm sektörünün mümkün olan en hızlı şekilde toparlanması için bir dizi öneri de sunuyor. Bunun için küresel ve koordineli bir yaklaşım benimsemenin öneminden bahsedilen raporda, her ülkenin ayrı ayrı açıkladığı güvenli turizm sertifika programlarının global ölçekte birleştirilmesi gibi öneriler bulunuyor.
İç turizme kayış, hijyen ve temizlik konusunda artan hassasiyetler, işgücü gibi pek çok farklı alanda önemli istatistik çalışmalarını da içeren rapor özellikle insanların hastalık kadar karantinada kalma veya ülkelerine geri dönememe korkuları da olduğunu gözler önüne seriyor.
Sizler için daha önce hazırladığımız Oteller İçin Yeni Normal: 5 Önemli Kriter yazımızda belirttiğimiz outdoor seçeneklerinin zenginleştirilmesi ve iç turizme ağırlık verilmesi gibi önerilerin de yer bulduğu raporla ilgili gelin farklı başlıklar altında öne çıkan konulara birlikte göz atalım:
Kaynaklar:
Comments are closed.