Sağlıklı Turizm Sertifikaları: İspanya – Türkiye Karşılaştırması

Tüm dünyada turizm tesislerini yeniden faaliyete geçirme yönünde kamu ve özel sektör ortaklığı ile faaliyetler yürütülüyor. Ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışması ile geçtiğimiz haftalarda bir taslak metin hazırlanarak otellere sunulmuştu, bizler de sunulan bu taslak metni daha önce de sizlerle paylaşmıştık.

11 Mayıs tarihinde ise Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (www.tga.gov.tr) sitesinde bu taslak metin üzerinden bazı revizyonlar ile “Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı” [1] açıklandı. Ek olarak 12 Mayıs tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan “Konaklama Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci” genelgesi [2] ile bazı ek noktalara da açıklık getirildi. Sağlıklı Turizm Sertifikasyon programında otelleri özellikle ilgilendiren “Tesislerde alınan önlemler” başlığı, hastalık yayılımını önleme amaçlı tedbirleri ve bu süreçte konaklama ve yeme-içme tesislerinin faaliyetlerine ilişkin düzenlemeleri kapsıyor.

Güncelleme: 2 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan 2020/9 sıra nolu Kültür ve Turizm Bakanlığı genelgesi [4] ile 2020/6 nolu genelgedeki bazı maddelerde değişiklik yapılmıştır.

Önceki taslak metinde bulunan odaların yeni misafire verilmeden önce 12 saat boş bırakılarak havalandırılması, yatak odalarında doğal havalandırma mekanizmasının bulunması, her odanın temizliğinde ayrı tek kullanımlık bez kullanılması koşulları son metinde bulunmuyor. Medyada sıkça tartışıldığı şekilde açık büfelerin kaldırılması yönünde taslak metinde bir öneri yok iken en son metinde bu konuya bir açıklık getirmek adına açık büfe uygulamasının sürdürülmesi durumunda yiyeceklerin misafirler tarafından alınmaması, misafirlerin yiyeceklerle temas kurmalarına için bir cam siperlik konulması ve yemeklerin bir görevli tarafından dağıtılması isteniyor.

Bunların yanı sıra taslak metinde yer alan şezlonglar ve havuz gibi ortak kullanım alanlarının etrafındaki oturma alanlarında sosyal mesafe önlemlerinin alınması maddesi son açıklanan programda bulunmuyor. Taslak metinde bulunan animasyon sırasında maske kullanımı konusunda uyarı yapılması, çıkaranların uyarılması, program esnasında sosyal mesafe ile ilgili anons ve uyarıların yapılması, sahneye konuk çağırılmaması ve tüm uyarıların en az 3 dilde yapılması koşulları da son metinde yer almıyor. Son metinde taslağa ek olarak çalışanların MEB onaylı Hijyen Eğitim Sertifikası‘na sahip olması öngörülüyor.

İspanya’daki Sertifikasyon Programı İle Farklar Neler?

Türkiye’nin Akdeniz havzasında turizm alanında en önemli rakiplerinden İspanya’da ise Turizm Kalite Enstitüsü (ICTE) ve diğer kuruluşlar tarafından hazırlanan bir taslak metin otelcilere sunulmuş ve 10 Mayıs itibariyle “Güvenli Turizm” sertifikası [3] almak için uygulanacak koşullar açıklanmıştı. İspanya’daki metin plaj, şezlong aralığı gibi konularda hiçbir madde içermez iken mutfak gibi alanlarda da tümüyle güncel HACCP sisteminin uygulanması gibi en temel gereksinimlerden bahsetmekte.

Sağlıklı Turizm Sertifikasyon Programı

Özellikle TUI CEO’su Fritz Joussen‘in geçtiğimiz günlerde İspanya ile ilgili olumlu yorumlarına kaynak olan İspanya’nın bu “Güvenli Turizm Sertifikası” ile ilgili biz de bir çalışma yaptık.

Oteller açısından aşırı zorlayıcı olmayan ve koşullar içinde uygulama şansı olmayan oteller için de pek çok alternatifler sunan programın Türkiye’de 11 Mayıs’ta açıklanan program ile benzer ve farklı yönlerini sizler için inceledik:

Resepsiyon ve Otel Girişi

Her iki programda resepsiyon ve otele girişte benzer kıstaslara yer veriliyor. İspanya’nın açıkladığı programda ek olarak birkaç nokta daha bulunuyor:

  • Odaların misafirlere dağıtımı hijyenik dezenfeksiyon koşullarına izin verecek şekilde ayarlanmalı.
  • Vale park hizmeti verilmemeli.

Oda

Oda başlığında İspanya’nın açıkladığı önlemler içerisinde odalarda halı bulunmaması, tekstil ürünlerinin kapalı plastik poşetlerde sunulması, minibar ve ütü gibi hizmetlerin kısıtlanması gibi bazı maddeler bulunuyor. Farklılık gösteren maddeler şöyle:

  • Tekstil ürünlerinin azaltılması, halıların kaldırılması, dekorasyon ürünlerinin azaltılması
  • Dolaplardaki örtü ve yastıkların plastik poşetlerde korunması
  • Saç kurutma makinelerinin her müşteriden sonra dezenfekte edilmesi (iç filtre dahil)
  • Askıların plastik poşet içinde sunulması veya her müşteriden sonra dezenfekte edilmesi
  • Minibar ve ütü hizmetinin verilmemesi veya minibar verilecekse her müşteri için dezenfeksiyonu
  • Maske, eldiven gibi koruyucu ekipman atıkları için ayrı bir kapaklı çöp kutusu bulundurulması

Kafe ve Restoranlar

Restoranlar için Türkiye ile aynı şekilde İspanya’daki sertifika metninde açık büfe tipi sunumlarda camekan ile ayrılmış ve servisin bir personel tarafından yapıldığı servis tipi önerilirken yine benzer şekilde ortak kullanım (tuz, şeker, yağ) materyallerinin tekli kullanım formunda sunulması, mekanlarda işaretleme ve rota üzerinde ilerleme yönlendirmeleri yapılması gibi koşullar bulunuyor. İspanya’daki metinde garsonların sosyal mesafeyi korunamayan durumlarda maske takması gerektiği belirtiliyor.

Mutfak

Mutfak için gerekli koşullar olarak İspanya’daki sertifikasyonda detaylara girilmeden “COVID-19 dikkate alınarak hazırlanmış güncel bir HACCP sisteminin uygulanması” olarak belirtilmiş.

Fitness Merkezleri

İspanya’daki sertifikasyon koşullarında farklı olarak ortak kullanımdaki aletlerin, ağırlıkların ve diğer malzemelerin her kullanımdan sonra dezenfekte edilmesi, bu mümkün değil ise kaldırılması öneriliyor. Gün içinde doğal havalandırma yoluyla birkaç defa havalandırılması ve ilk kullanımdan önce 2 saat havalandırılması gibi koşullar da ek olarak belirtilmiş.

Animasyon

İspanya’daki metinde sadece genel olarak sosyal mesafe ve kapasite kurallarına uyulması, temasın azaltılması, kullanılan malzemelerin sık dezenfeksiyonu gibi koşullara yer verilmiş.

Çocuk Oyun Alanları ve SPA

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 12 Mayıs tarihli 2020/6 nolu “Konaklama Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci” genelgesinde “Tesis içerisinde çocuklara ayrılmış oyun odaları, çocuk kulübü, lunapark, oyun bahçesi-alanı gibi üniteler hizmete açılmaz” şeklinde net bir ifade bulunuyor. Oysa ki İspanya’daki metinde “ilgili otoritenin iznine bağlı olarak” normalden çok daha sık şekilde dezenfeksiyon ve hijyen koşulları sağlanarak çocuk oyun alanlarının açılabileceği belirtilmiş. Fazla detay verilmeyen başlıkta bu birimlerde çalışanların kişisel hijyenlerine dikkat etmeleri ve sık el yıkamaları gerekliliği vurgulanmış.

Hamam, SPA, sauna gibi alanlar ile ilgili 2020/6 sıra nolu genelgede bu alanların Sağlıklı Turizm Sertifikası bulunmayan otellerde açılmayacağı belirtilmiştir. İspanya’daki metinde bu alanların “SPA ve benzeri alanlarda SARS-Cov-2 yayılımını engelleme önlemleri” isimli metindeki uyarılar dikkate alınarak çalışabileceği belirtilmiştir.

Güncelleme: 2 Haziran 2020 tarihli ve 2020/9 sıra numaralı Kültür ve Turizm Bakanlığı genelgesi ile 2020/6 sıra sayılı genelgede yer alan “Tesis içerisinde çocuklara ayrılmış oyun odaları, çocuk kulübü, lunapark, oyun bahçesi-alanı gibi üniteler hizmete açılmaz” ibaresi değiştirilmiştir. Bu alanların hangi koşullar ile açılabileceğine ilgili genelgeden [4] ulaşılabilir. 2020/6 sıra sayılı genelgede bulunan “Hamam, sauna, masaj üniteleri gibi SPA üniteleri Sağlıklı Turizm Sertifikası bulunmayan tesislerde hizmete açılmaz” ibaresi de “Hamam, sauna, masaj üniteleri gibi SPA üniteleri İçişleri Bakanlığınca Covid-19 kapsamında normalleşme sürecine ilişkin belirlenen usul ve esaslar uyarınca faaliyette bulunur” şeklinde değiştirilmiştir.

Temizlik ve Bakım

Oda başlığı altında tekstil ürünleri kullanımının azaltılmasının istendiği İspanya metninde temizlik bölümünde ek olarak şu konulara dikkat çekilmiş:

  • Odalarda sadece kumanda kapı kolu gibi sık temaslı yerlerin dışında duvarlar ve dekoratif eşyalar da dahil tüm alanların eksiksiz temizlenmesi.
  • Tekstil ürünlerinin dikkatlice ve etrafa saçılmayı önleyecek şekilde torbalara konularak değiştirilmesi.
  • İç çamaşırı veya benzer hijyenik materyallere personel tarafından dokunulmaması
  • Misafir odada iken temizlik hizmeti verilmemesi (özel durumlar dışında)
  • Bakım veya tamir için gelen elemanın her koşulda kişisel koruyucu ekipman kullanması.
  • Misafir odada iken bakım hizmetinin verilmemesi, zorunlu hallerde içerideki misafirin de maske kullanması.

Bağlantılar

Comments are closed.