E-Ticaret Firmaları Seyahat Sektörüne Mi Giriyor?

E-Ticaret Firmaları Seyahat Sektörüne Mi Giriyor?

E-ticaretin tüm yaşamımıza pandemi sonrası daha da hızlı nüfuz etmeye başladığı şu günlerde hepsiburada.com ve n11.com gibi büyük e-ticaret platformlarının seyahat sektörüne adım atma çabaları turizm basınında geniş yer buldu. Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un da demeçleriyle dahil olduğu bu tartışmaların odağında e-ticaret platformlarının acenteler karşısında haksız rekabete yol açabilecekleri korkusu vardı.

Aynı haberlerde TÜRSAB’dan 2014 yılında acentecilik belgesini alan n11.com’un ise perakende satışlarının yapıldığı yerde acentecilik hizmetinin verilemeyeceğini gerekçesiyle TÜRSAB disiplin kuruluna sevk edildiği de yer aldı. Ülkemizde bu gelişmeler olurken dünyanın en büyük e-ticaret firması Amazon da pandemi sebebiyle sekteye uğrayan seyahat pazarına yönelik bazı çalışmalar yapıyor.

Webius Digital olarak Amazon Explore ile sanal seyahat ve online deneyimler ile seyahat sektörüne giriş denemeleri yapan Amazon’un bu alandaki geçmiş denemelerini ve güncel gelişmeleri sizler için derledik.

 

E-Ticaret Devi Amazon’un Seyahat Alanındaki Denemeleri

Amazon, 2015’te “Günlük Fırsatlar” platformuna restoran, bar ve diğer konaklama tesislerinden fırsatları ve indirimleri eklemeye başlamıştı. Bunun ardından “Amazon Destinations” isimli, insanların kısa hafta sonu tatilleri için oturdukları adreslere yakın konaklama tesisleri bulmalarına yardımcı olan platformu devreye aldı.

e-ticaret seyahat

2014 yılında Amazon bu yeni platform için “Tesisler oda tiplerini, müsaitlik durumunu, fiyat bilgilerini ve fotoğraflarını Amazon’a yükleyecek ve ön ödemeli rezervasyonlar için standart %15 komisyon ödeyecek” şeklinde açıklamalar yapılıyordu. İlk aşamada New York, Los Angeles ve Seattle’da başlayan, sonrasında ise 35 şehre yayılan bu platform pek çok kişide “Amazon seyahat sektörüne mi giriyor?” sorusunu akla getirmişti.

Amazon’un büyük perakende gücü ile diğer seyahat sektöründeki oyunculara rakip olup olmayacağı soruları sorulurken Amazon 2015’te hem Günlük Fırsatlar kısmını hem de Amazon Destinations’ı kapattı. Amazon’un seyahat ve konaklama alanındaki denemelerinden bu kadar çabuk vazgeçmesi, o dönem çok kuvvetli olan rakiplerle bir fiyat yarışına girmek istememesi olarak yorumlanmıştı. Gerçekten de 2015’te Expedia tek başına ABD’deki toplam seyahat pazarının neredeyse %75’ine hakimdi.

2019 ortalarında ise Amazon, bu sefer Asya kıtasından başlayarak seyahat sektörüne daha temkinli sayılabilecek adımlarla girmeye başladı. Hintli OTA “Cleartrip” ile yaptığı ortaklık sayesinde Amazon Hindistan sitesinden uçuş satışına başladı. Amazon, 2019’un sonlarında MakeMyTrip’e ait RedBus ile yaptığı ortaklık sayesinde Hindistan’daki platformuna otobüs bileti satışını ekledi.

Geçtiğimiz günlerde Amazon Hindistan, kendi sitesi üzerinden tren biletleri satmak için Indian Railway Catering and Tourism Corporation ile anlaştı. Bu platformdan Amazon Prime üyelerine özel indirimler ve Amazon Pay üzerinden rezervasyonlar için iptal durumunda anında geri ödeme garantisi sunmaya başladı.

 

Amazon Explore : Sanal Tatil Deneyimleri

2020’de ise Amazon, dünya çapında sanal turlar ve sanal deneyimler sunan bir seyahat platformu olan Amazon Explore’u tanıttı. Amazon Explore tarafından sunuluna deneyimler yaratıcılık, beceri, uzak diyarlardaki kültürel simge mekanlarda sanal turlara veya bazı durumlarda dünyanın dört bir yanından yerel butiklerde alışverişe odaklanabiliyor. Bu deneyimler kapsamında örneğin Meksika’da füme balıklı taco yapmayı öğrenebilir, Kyoto’daki Nanzenji Tapınağı’nda sanal bir tura çıkabilir, Peru’da 500 yıllık bir konağı gezebilir, Costa Rika’da kahve yapımı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

e-ticaret seyahat

Amazon 2016 yılında sadece kısa dönemli kiralama ile yetinmeyip müşterileri için şehir turları, gurme deneyimler gibi paketleri de satışa sunan AirBnb’den esinlenmiş gözüküyor. AirBnb Experiences ile ülkemizde yaygın olmasa da dünya pazarında önemli ve yeni bir “deneyim tatili” pazarını açan AirBnb’nin bu alandaki başarısı Amazon’u da pandemi sürecinde sanal deneyimler sunmaya itmiş olabilir.

Avrupalı Turist

Daha önceki “Avrupalı Turist Ne Düşünüyor? ETC Raporu” yazımızda bahsettiğimiz üzere 18-24 yaş grubunun yakın zamanda yeniden tatil yapmaya en az istekli kitle. Bunun da temel sebebi bu kitlenin aradığı eğlence, heyecan ve yeni deneyimlerin COVID-19 kısıtlamaları kapsamında sunulmasının çok zor olması. İşte teknoloji kullanımına daha yatkın ve “armchair holiday” de denen, evden sanal tatil fikrine daha kolay adapte olabilecek bu kitle Amazon Explore’un temel hedefi.

Özellikle COVID-19 döneminde işini kaybeden veya ek gelir arayan deneyim küratörlerini kendi pazar yapısı altında toplamayı hedefleyen Amazon Explore ayrıca bazı yapım kurslarının sonunda o küratörün butiğinden alışveriş yapabilmenize de olanak sağlıyor. Bu sayede bir takı atölyesine katılıp kendiniz yapmayı öğrendikten sonra küratörün sunduğu takı aksesuarlarına da göz atabilirsiniz. Bu da Amazon’un perakende ile sanal da olsa seyahat sektörünü birleştirmesinin ilk adımı sayılabilir.

e-ticaret seyahat

E-Ticaret ve Seyahat Adına Gelecek Neler Getirecek?

Dünya çapında OTA’lar, otellerin ve havayollarının perakende satış yeteneklerinin eksikliğinin bir sonucu olarak büyüdü ve gelişti. Ancak ilk OTA’ların ortaya çıkmasından 24 yıl sonra, gerçek şu ki, seyahatte hala çok ürünlü bir perakende platformu yok.

Seyahat platformları arasında hiçbiri basitçe Amazon’un Explore ile yaptığındaki gibi tatil ile perakendeyi kesintisiz şekilde birleştirebilmiş değil. Bu da gelecekte Amazon’un perakende satıştaki doğal tekelini gelecekte komşu bir sektöre, bugünlük sadece sanal olsa da, gerçek seyahatlere genişletmesi için açık bir alan bırakıyor.

Amazon dünya çapındaki toplam 150 milyon Amazon Prime üyesinin tüketim alışkanlıkları ve tercihleri ​​hakkında detaylı bilgilere sahip. Bu yüzden bir tatilcinin Amazon’dan alışveriş yaparken hazır gelmişken sepetine bir haftalık paket tatil, odasına da bir şişe şampanya ve çiçek ekleyeceği günler çok uzak olmayabilir.

 

Comments are closed.