Dünya çapında turizmde öncü markalar pandemi döneminde önemli kayıplar yaşadı. İptal edilen rezervasyonlar, iş seyahatlerinin neredeyse tamamen durması sonucu turizm gelirlerinde ciddi düşüşler meydana geldi.
Turizmde en değerli 50 otel markası da doğal olarak bu gerilemeden nasibini aldı. Brand Finance tarafından yapılan araştırma 2021 yılında 70 milyar dolar seviyesinde ölçülen Top 50 otel markasının değerinin 2021’de %33’lük bir kayıpla 47.4 milyar dolara gerilediğini gösteriyor.
Globalde En Değerli Otel Markası Yine Hilton
Hilton, marka değerinde %30’a varan bir düşüş yaşasa da 2021 yılında da en değerli otel markası ünvanını korumayı başardı. Hilton’un gelirleri, pandemi döneminde önemli bir darbe almasına rağmen Hilton kendi büyüme stratejisine odaklanmayı seçti. Bu dönemde 17.400 oda daha ekleyen marka, dünya çapında toplam oda sayısını da %8’lik bir artışla 400.000’in üzerine çıkarıyor.
Brand Finance raporunda ikinci sırada yer alan Marriott ise %60 düşüşle 2021 yılında 2. sıradan 5. sıraya geriledi. Geçen yıl, markanın dünya çapında oda başına mevcut geliri 2019’a göre %60 düştü ve küresel doluluk yıl için sadece %36 idi.
Sıralamada marka değerinde büyüme rekoru kıran sadece iki marka bulunuyor. Bunlardan ilki %11.6’lık artış sağlayan COnrad Hotels ve diğeri de %4’lük artışla Hyatt. 2021 yılında 72 yeni otel açtı ve 27 yeni pazara giren Hyatt toplam marka değerinde 4.7 milyar ABD Dolarına yükseldi. Hyatt Ayrıca marka, gelecekte mevcut otel odalarının %40’tan fazla büyümesini sağlayacak uzun vadeli anlaşmalara da imza atmaya devam etti.
2020 yılına göre sıralamalarda yükselen diğer markalar arasında ise %16 kayıp yaşamasına rağmen 3. sıraya yükselen Holiday Inn ve %16.32lük kayba rağmen 7. sıraya yükselen Intercontinental Hotels de bulunuyor.
Toplam otel portföyüne göre büyüklük sıralamasında da Hilton, Top50 sıralamasında yer alan kendine ait 7 alt markasıyla beraber toplam 13.8 milyar ABD doları değerindeki marka değeriyle en değerli otel portföyüne de sahip. En değerli portföy sıralamasında Hilton’u Marriott, Intercontinental, Hyatt ve Wyndham Hotels & Resorts portföyleri bulunuyor.
2021 Yılının En Değerli Turizm Markaları
Dünyanın en değerli otel markalarının yanı sıra eğlence ve turizm endüstrisindeki en değerli 10 markanın da listelendiği rapora göre 2021’de dünyanın en değerli 10 eğlence ve turizm markasının toplam değeri %40 azaldı.
Geçen yıl birinci sırada yer alan ancak işgücünün dörtte birini azaltmak ve planladığı bazı yenilikleri ertelemek zorunda kalan Airbnb %67’lik düşüşle 3.4 milyar dolara gerileyerek bu yıl 3. sırada yer aldı. En değerli turizm markası olarak bayrağı AirBnb’den devralan Booking.com 2021’de %19’luk bir kayıp yaşamasına rağmen 8,3 milyar dolarlık toplam marka değeriyle zirveye oturdu.
2. sırada ise yılı %38’lik düşüşle ve toplam 3.5 milyar dolar marka değeri ile kapatna Çin’in önemli turizm grubu Trip.com bulunuyor. Listede geçen yıla göre 2 basamak yükselen TUI toplam 2.7 milyar dolarlık marka değeri ile 5. sırada. Royal Caribbean International, Norwegian Cruises ve Carnival Cruises ise kruvaziyer turizminde yaşanan çok yüksek kayıplarla bu yıl ilk 10 marka sıralamasının dışında kaldılar.
Ülke bazında bakıldığında ise ABD menşeili 31 otel markasının toplam 35.3 milyar dolar ile ilk 50’de %74.9’luk bir paya sahip olduğu görülüyor. Çin menşeili Shangri-La ve Jinjiang gibi markalar ile Çin2in ilk 50’deki payı %7.1. ABD ve Çin’i ise Mercure, Novotel ve Ibisi gibi markalarıyla %6.9’luk bir paya sahip Fransa izliyor.
2021 Yılının En İtibarlı Sektörleri
Brand Finance’in 2500’den fazla markayı baz alarak son kullanıcılarla yaptığı anketlerden derlediği sonuçlara göre otel markaları 10 üzerinden 7.4 puan ile en itibarlı sektörler listesinde Perakende ile birlikte 4. sırayı paylaştı. Bazıları asırlık olan FMCG markaları ise başta kozmetik ve gıda olmak üzere akılda kalıcılığın bir kanıtı olarak en iyi performans gösterenlerden oldular. FMCG sektöründe Johnson’s, Dove, Danone gibi dünya devleri ve bazı pazarlarda Nestlé bu açıdan en itibarlı markalar oldular.
Teknoloji markaları ise bazı pazarlarda çok itibar görürken bazı pazarlarda ise tam tersi tepkiler alıyor. YouTube, Google ve Apple gibi en büyük markalar genel olarak pazarlarda yüksek marka itibarına sahipken örneğin Amazon, ABD ve İspanya gibi bazı pazarlarda üst sıralarda iken İsveç ve Fransa gibi bazı pazarlarda ise gerilerde. Benzer şekilde Facebook için de ülkeler bazında çok farklılaşan bir marka algısı olduğu görülmekte.
Kaynaklar
Brand Finance 2021 Report: https://brandirectory.com/download-report/brand-finance-hotels-50-2021-preview.pdf
Comments are closed.