Dünyada WordPress Ekonomisi 600 Milyar Dolara Ulaştı

CMS, yani içerik yönetim sistemleri pazarında %65’lik bir pazar payı ile WordPress dijital ekonominin bir devi haline gelmiş durumda. Her gün, WordPress ile diğer tüm platformlardan daha fazla web sitesi oluşturuluyor.

WordPress, 2003’te ilk çıkışındaki blogger’lar için kolay kullanımlı bir platformdan bugün Internet üzerindeki en çok kullanılan içerik yönetim platformuna dönüştü. New York Times, Beyaz Saray, TechCrunch, Facebook Newsroom, Vogue gibi yüksek profilli sitelerin de tercih ettiği WordPress 17 yılda açık kaynak kodunun önemli temsilcilerinden oldu.

Sizler için WordPress’in tüm bileşenleri ile oluşturduğu ekonominin boyutu ve dünyada ulaştığı pazar payına ilişkin bir araştırma hazırladık. İyi okumalar!

Pandemi Sonrası Dijital Ekonomi

Gelişen küresel teknolojilere ayak uydurma zorunluluğu uzun süredir gündemde olsa da pandemi koşulları ve tüketici davranışlarındaki keskin değişimler, pek çok sektörde bu dönüşümü daha kısa sürede yapma ihtiyacı hissettiriyor. McKinsey‘e göre, 2019 yılındaki tüm küresel müşteri etkileşimlerinin %36’sı online ortamlarda gerçekleşti. 2020 yılında, pandemi koşullarında ise bu oran %58’e kadar yükseldi. ABD özelinde ise, dijital etkileşimlerin 2019’da %41 olan oranı 2020’de inanılmaz bir yükselişle %65’e kadar çıkmış durumda!

Müşteri ile etkileşimlerin günümüzde dijital mecralarda kayması mobil optimizasyon, çok kanallı pazarlama gibi dijitalleşme eğilimlerini hızlandırmış, otellerin misafirleri ile temas ettikleri tüm dijital etkileşim noktalarındaki deneyimin çok daha iyileştirilmesi gereğini ortaya koymuştur. Artık sitenizin mobil platformlarda masaüstünün kötü bir kopyası olması yeterli değildir. Misafirlerin yarısından fazlasının mobil platformlardan sitelere giriş yaptığı günümüzde aslında mobil deneyim her şeyin önüne geçmektedir.

WordPress Internet’in %40’ına Altyapı Sağlıyor

Şu anda tüm Internet web sitelerinin %40’ından fazlasını ve trafik açısından da dünyanın en popüler 10.000 sitesinin %35’inden fazlasının altyapısını sağlayan WordPress platformu %64,9 ile pazar payı ile tüm rakiplerinden çok öndedir. Bir örnek vermek gerekirse BuiltWith’e göre Internet trafiğine göre ilk 1 miyon site içinde WordPress’in payı tek başına %35’ler seviyesinde olup ikinci sırada takip eden rakibinin sadece %3.4 pazar payı bulunmaktadır.

WooCommerce gibi e-ticaret eklentilerini de içeren WordPress platformu BuiltWith verilerine göre bu alanda da ilk 1 milyon site içinde 300.000’in üzerinde bir kullanım ile önemli bir konumda bulunmaktadır. Aynı WordPress gibi ücretsiz ve açık kaynak kodlu olan WooCommerce platformu kolay kullanımı ve geniş eklenti seçenekleriyle e-ticaret alanında son yıllarda diğer kapalı kaynak kodlu rakiplerinin arasında yükselmektedir.

WordPress’in Farkı Nedir?

WordPress’i bu kadar çok farklı kullanıcı için popüler yapan en önemli faktörler WordPress’in sağladığı esneklik ve gerçek site sahipliğidir. Sitenin en küçük kaynak koduna kadar her şeyini görebilmeniz ve üzerinde kontrol sahibi olmanız, dışarıya kapalı içerik yönetim platformları ile taban tabana bir zıtlık sergilemektedir.

Açık kaynak kodu size sitenizin tüm kaynak kodunu görebilme ve özgürce değiştirebilme imkanını sunmaktadır. Google gibi arama motorlarının algoritmalarına veya Internet’teki diğer gelişmelere sürekli adapte olmak çok önemlidir. Sürekli gönüllüler tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu yapısı, yani “yaşayan” bir platform olması da WordPress’i bu alanda bir adım öne taşımaktadır.

Üstelik WordPress’in web standartları ile uyumlu açık kaynak kodlu yapısı sayesinde yeni bir web sitesine geçmek istediğinizde eski sitenizdeki verileri aktarmayla ilgili kara kara düşünmek zorunda kalmazsınız. Bu tür işler için kullanabileceğiniz pek çok ücretsiz aktarım aracı sayesinde aynı sistemi farklı tema ve ara yüzler ile uzun yıllar boyunca kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu, kaynak kodu gizli olan kapalı içerik yönetim sistemlerinden farklı olarak uzun vadede sitenizle ilgili kararlar konusunda çok daha geniş söz hakkı sağlar.

WordPress Ekonomisi 600 Milyar Dolar Seviyesine Ulaştı

WordPress bugün altyapı sunduğu siteler, eklentiler, temalar, destek hizmetleri ve daha ek özellikleriyle çok büyük bir ekosistem haline gelmiş durumda. WordPress altyapısı üzerinde kullanabileceğiniz 11.000’den fazla tema ve 60.000’den fazla eklenti dışında bu ekosistem içerisinde WordPress’e özel hosting çözümleri sunan servis sağlayıcılar da bulunmaktadır.

Bu kapsamlı ekosistemin global ölçekte ne boyuta ulaştığına ilişkin kapsamlı bir analiz gerçekleştiren WP Engine WordPress’in dünya çapındaki toplam ekonomik değerini ölçmeyi hedefliyor. Araştırma firması Vanson Bourne ile Londra Goldsmiths Üniversitesi Yönetim Araştırmaları Enstitüsü (IMS) ile ortaklaşa yürütülen bu analiz sonuçları tüm alt hizmet ve ürünleriyle ile birlikte toplam WordPress ekosisteminin büyüklüğünün 2020’de 600 milyar dolar seviyesine yaklaştığını göstermektedir.

Eklentiler, temalar ve WordPress’e özel hosting gibi hizmetleri sunan servis sağlayıcıların katıldığı bu ekosistemin 2021 yılı sonunda %5’in üzerinde bir artışla 635 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. 600 milyar dolarlık bu büyüklüğü karşılaştırmak için size bir örnek: WordPress ekosistemi bir ülke olsaydı, IMF’nin GSYİH’ye göre ülkeler sıralamasında dünyada 39. sırada yer alırdı.

Online Deneyimler Artık Kusursuz Olmalı

Dijitalleşmenin hız kazandığı pandemi koşullarında misafirlerinize sunduğunuz online deneyimler kusursuz olmalıdır. Misafiriniz web sitenize girdiğinde geç yüklenmesi ve mobil deneyimin kötü olması gibi konular misafirin online deneyimini kötüleştirmekte ve “bounce rate” denilen oranın artmasına yol açmaktadır. Bounce Rate web sitenizi ziyaret eden birisinin herhangi bir alt sayfaya geçmeden direkt siteden ayrılmasını ifade eder ve oldukça istenmeyen bir durumdur.

Internet üzerindeki varlıklarınız arasında en birinci sırada yer alan web sitenizin kullanıcı dostu ve hızlı olması gibi kriterler artık Google’ın sıralama kriterleri arasına girmiştir. Google, 28 Mayıs 2020’de sıralama algoritmaları içerisine artık kullanıcı deneyim puanlarının da gireceğini duyurmuş ve global olarak bu değişikliğin Ağustos 2021 sonuna kadar tamamlanacağını öngörmüştür. Buna göre artık kullanıcı deneyimi daha iyi olan siteler aramalarda daha üst sıralarda listelenmeye başlamıştır.

Online kullanıcı deneyimlerini geliştirmenin en önemli adımlarından birisi de WordPress gibi açık kaynak kodlu, sürekli SEO pratiklerine göre yenilenen ve güncelleştirilen, yani bir anlamda “yaşayan” bir CMS altyapısı kullanmaktır. WordPress platformu ücretsiz olarak başlayıp ihtiyaçlarınıza göre genişletilebilen, bir anlamda sizinle beraber büyüyebilen, ölçeklenebilir ve modern bir platformdur. WP Engine’in yukarıda araştırmasına katılan ve WordPress platformunu kullananların %42’si 2021’de dijitale 2020’nin de üzerinde yatırım yapmayı hedeflemektedir.

Sadece Online Değil Tüm Deneyimleri İyileştirin!

Artık misafirlere istedikleri bilgileri sunmak ve onları satışa yönlendirmek için hızlı ve kolay kullanımlı siteler kurmak gerek şart olsa da yeter şart değildir. Misafirlerin yorumlarını paylaştıkları sosyal medya ve online yorum platformlarında otelinizin itibarını korumalısınız. Tabi bunun için de hem bu platformları kesintisiz şekilde takip edebiliyor olmanız ve misafirlerinizin şikayet ve beğenilerini çok iyi biliyor olmanız gereklidir.

Misafirlerinizin tatil deneyimlerini en ince detayına kadar analiz edebilmek için ReviewPro analiz araçlarından yararlanabilirsiniz. ReviewPro ile otelinizde negatif anılmalara sebep olan kavramları semantik analiz raporlarıyla inceleyebilir, hangi alanda yapacağınız yatırımların size online mecralarda daha yüksek puan olarak döneceğini kolaylıkla görebilirsiniz.

ReviewPro gibi analiz araçları ile misafir memnuniyetlerini “yutan” kara delikleri tespit edip çözüm sağladığınızda hedeflediğiniz kusursuz misafir memnuniyetine daha da yaklaşmış olacaksınız. Online dünyadaki kusursuz deneyim için de WordPress gibi dünyanın bir numaralı içerik yönetim platformunu kullanırken gerçek dünyadaki kusursuz tatil deneyimi için ReviewPro gibi %100 turizm ve otelcilik odaklı itibar yönetim araçlarını tercih edebilirsiniz.

WordPress ve ReviewPro Çözümleri Webius Digital’de!

Siz de şimdi oteliniz için en ideal online ve offline misafir deneyimlerine ulaşmak için WordPress ve ReviewPro’nun sunduğu çözümlere göz atın. Webius Digital’in sunduğu WordPress kurulumu, entegrasyonu ve SEO odaklı optimizasyon çözümleriyle online mecralarda görünürlüğünüzü arttırın.

Dünyada 55.000’den fazla tesiste kullanılan ReviewPro online itibar yönetimi çözümleriyle de misafirlerinize en mükemmel tatil deneyimini sunmanın kapılarını açın. Dijital ekonominin önemli oranda ivme kazandığı pandemi sonrası dönemde siz de açık kaynak kodunun gücünü kullanan WordPress platformunun avantajlarını keşfedin! Hemen bugün WordPress ve ReviewPro çözümleriyle ilgili bilgi almak için bizi arayın!

// Lenis for smooth scroll