Çok Yönlü Pazarlama Çözümleri Nedir, Faydaları Nelerdir?

Omni-channelÇok Yönlü Pazarlama yani çok kanallı pazarlama, firmaların tüketicilerle etkileşim kurmak için kullandıkları çeşitli kanalların daha tutarlı bir marka algısı ve daha iyi pazarlama amacıyla entegrasyonudur. Bu pazarlamanın bir örneği günümüzde kullanıcıların ürünleri sosyal medyadan görüp, bir e-posta bülteninde hatırlayıp Internet sitesi üzerinden satın almasıdır. Bu tip çok kanallı satın alma süreçlerinde sosyal medyadaki Influencer‘lardan mobil aplikasyonlara kadar pek çok kanal satış ve pazarlamanın farklı aşamalarında devreye girmektedir.

Google’a göre, müşterilerin %90’ından fazlası her gün nelerin işlevsel veya daha kullanışlı olduğuna bağlı olarak tercihlerini güncelliyor. Günümüzde müşterilere akıllı telefonlar, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, mobil uygulamalar, e-postalar veya fiziksel mağazalar gibi birçok platform veya konum üzerinden ulaşılabilir. En iyi markalar, müşterilerle bulundukları yerde buluşmak için çok kanallı kampanyaları ve veriye dayalı pazarlama trendlerini kullanıyor.

Çok kanallı pazarlama ise, müşterilere birden fazla kanal ve platformda hizmet veren entegre bir yaklaşımdır. Öncelikle müşterilerin ihtiyaçlarına odaklanır. Her kanal, herhangi bir cihazda birleşik bir deneyim sunarak müşteri yolculuğuna benzersiz bir katma değer getirir.

Çok kanallı pazarlamanın bazı örnekleri:

  • Müşteri mağazada alışveriş yaparken akıllı telefona gelen kısa mesaj
  • Terk edilmiş e-ticaret sepeti hakkında gelen bir e-posta
  • Markanın e-ticaret web sitesini ziyaret ettikten sonra denk gelinen reklamlar

Çok kanallı pazarlama çözümlerinin faydaları nelerdir?

Fiziksel alanda faaliyet gösteren perakendecilerin çoğu pandemi sırasında satışlarını artırmakta zorlanırken, bir şirket tarihinin en iyi gelir rakamlarını kaydetti.

Önde gelen ABD perakendecisi Target, toplam satışlarda %24’lük bir artışla 2020’nin ikinci çeyreğinde en iyi üç aylık rakamlarını kaydetti. Dikkat çekici bir şekilde, dijital satışların da %195 gibi olağanüstü bir artış kaydettiğini gördü. Çok kanallı bir stratejinin sorunsuz tanıtımı sayesinde Target, dijital ve fiziksel varlığını başarıyla entegre etti. Ayrıca, satın almak için perakende mağazalarını, mobil ve online’ı kullanan çok yönlü kanal müşterilerinin, yalnızca çevrimiçi müşterilerden on kat, yalnızca mağaza alıcılarından dört kat daha fazla harcama yaptığını buldu. Markalar rekabetçi kalmak istiyorsa, farklı kanallarda tutarlı marka bilinci oluşturma ve hizmet temas noktaları oluşturmak çok önemlidir.

Çok kanallı pazarlamanın faydalarından bazıları şunlardır:

  1. Müşteriyi elde tutma ve sadakati arttırma
  2. Marka hatırlamayı iyileştirme
  3. Gelir artışları gerçekleştirme
  4. Daha iyi müşteri segmentasyonu ve hedefleme
  5. Kampanya yatırım getirisinde artış

Başarılı bir Çok Kanallı Kampanya’yı nasıl geliştirebiliriz?

Bugün ortalama bir müşterinin bir ürünü satın almadan önce altı temas noktasına ihtiyacı olduğunu biliyor muydunuz? On beş yıl önce, sadece iki taneye ihtiyaçları vardı. Çok kanallı bir pazarlama stratejisine sahip olmak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Ancak başarılı ve aynı zamanda entegre olan bir çok kanallı kampanya oluşturmaya nasıl başlayacaksınız?

Müşteri temas noktalarını inceleyin. Süreci başlatmanın en sezgisel yollarından biri, müşterilerinizi ve onların benzersiz yolculuklarını anlamaktır. Bir müşteri gibi düşünün. Herhangi bir şey satın almadan önce bile, markanızı keşfederken tipik bir alıcının karşılaşacağı her temas noktasını kontrol edin. Farklı kanallar arasında iletişimin sorunsuz olup olmadığına dikkat edin.

Uygun bir pazarlama teknolojisi ve müşterilerinizle bağlantı kurmak için doğru çok kanallı pazarlama aracını seçmenizde fayda var. Seçilen teknolojinin kullanımının kolay ve şirketinizin benzersiz ihtiyaçlarına uygun olduğundan emin olup, mevcut şirket yazılımıyla bütünleştiğine dikkat edin.

Müşteri segmentasyonunu uygulayın. Birden fazla ilgili alıcı kişiliği oluşturmak için zaman ayırın ve ihtiyaçlarını, isteklerini, davranışlarını, tercihlerini, hedeflerini ve diğer demografik faktörleri yakından değerlendirerek hedef kitleleri keşfedin.

Kampanya başarısını izlemek için doğru metrikleri kullanın. Sosyal medya, pazarlama ve reklam kampanyalarında şirket stratejisinde uygun revizyonlar yapmak için bu veriye dayalı içgörülerden ve bilgilerden yararlanın.

Çok kanallı strateji örneği:

Disney’i kullanarak bir markanın çok yönlü kanal stratejisine ayrıntılı bir göz atalım. Diyelim ki; Zeynep ailesiyle Disneyworld’e gitmek istiyor. Disneyland‘deki bilet gişesini ziyaret etmesi veya bilet almak için kuyrukta beklemesi gerekmiyor. Biletleri web sitesinden veya Disney’in mobil uygulaması aracılığıyla çevrimiçi olarak satın alabilir. Uygulamayı indirebilir, tüm aile için Fastpass‘ları tarayabilir ve günlerini planlamak için haritalara ve sürüş bekleme sürelerine göz atabilir. Disney, birbirine bağlı ve birleşik bir kullanıcı deneyimi ile güçlü bir çok kanallı iletişim stratejisine sahiptir.

Çok kanallı pazarlama örnekleri her yerdedir. Sırada bekleyen ancak yine de kahvesini mobil uygulamada alan müşteriyi düşünün veya çevrimiçi olarak en son ayakkabı trendlerini araştıran ancak fiziksel mağazaya girdikten sonra mükemmel ayakkabı çiftini bulan başka bir müşteri. On yıl önce bile, bu tür tüketici davranışları saçma olarak kabul edilirdi. Bugün, bu norm.

Kaynakça:

  1. https://www.thinkwithgoogle.com/marketing-strategies/search/shift-to-constant-connectivity
  2. https://www.wrike.com/blog/marketing-trends-this-year/#Why-do-marketing-trends-matter
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Omnichannel
  4. https://www.shopify.in/enterprise/omni-channel-retail-strategy
  5. https://v12data.com/blog/25-amazing-omnichannel-statistics-every-marketer-should-know/
// Lenis for smooth scroll