Influencer Marketing (Nüfuz Pazarlaması) İle Tanışın

Influencer Marketing: Yeni Nesil Pazarlama

Dijital çağda bir ürün veya hizmeti değerlendirmek için kolay ulaşılabilir ürün yorumları, tanıtım videoları ve sosyal medya paylaşımları gibi çok seçenek var. Özellikle Millenial neslinin birincil kaynak olarak başvurduğu bu mecraların önemi her gün artıyor. Otellerin de yeni nesil tatilcilere daha iyi ulaşmak adına Influencer Marketing (Nüfuz Pazarlaması) ile tanışmasının vakti geldi de geçiyor bile!

Ünlü Blogger Seth Godin, geçmiş pazarlama dehalarına da atıfta bulunarak yeni çağın pazarlama stratejisini şöyle açıklamıştı: “İnsanlara ürün veya hizmet satmaya çalışmayın. Onların asıl istedikleri hikayeler, ilişkiler ve sihirdir”. Gerçekten de bu çağın pazarlaması elinizdekileri insanlara sunmaya çalışmak yerine onların sizin sunduklarınızı başka hiçbir alternatifi kabul etmeyecek kadar arzulamasını sağlamaktan geçiyor.

Bizler de Webius Digital olarak sizlere bu yeni nesil pazarlamanın detayları ile ilgili bir yazı hazırladık. Özellikle genç nesile yönelik reklam kampanyası yürütmek istiyorsanız (ki istemelisiniz!) Influencer Marketing konusunda ihtiyaç duyduğunuz çözümler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yeni Nesil Tatilci İçin Influencer Marketing

Pandemide insanların gelişmeleri ellerindeki telefonlardan takip ettiği dönemler marka değerine geçmişte yapılmış yatırımların ve sosyal medya paylaşımlarının önemini daha da arttırdı. Pandemiden çıkışta takipçileri ile sıkı bağı olan bir figürün hijyen ve temizlik gibi konularda vereceği onay, otelin kendi yayınlayacağı “Biz hazırız” türü mesajlardan daha etkili olabilir.  Bu alanda markasına yatırım yapan, ünlü veya alanında isim sahibi kişiler ile çeşitli çalışmalar yapmış olan oteller bu çalışmaları pandemiden daha hızlı çıkış amacıyla kullandılar.

Peki neden “eski usül” reklamlar yeni nesil tatilcileri çekmekte yetersiz kalıyor? Bu alandaki birkaç önemli istatistik klasik reklamların neden bu kitleye ulaşmakta yetersiz kaldığnı çok net şekilde ortaya koymakta:

– Millenial neslinin sadece %1’i reklamlara inanıyor. Oysa ki bu yaş grubu içinde blog ve benzer ürün incelemelerine güvenenlerin oranı %33. (Kaynak: Forbes)
– Gençlerin %40’ı en az bir defa YouTube, Instagram veya Twitter üzerinde takip ettikleri biri tarafından önerilen bir ürünü satın almış. (Kaynak: adweek)

Pandemi sonrası dönemde 20-30 yaş aralığındaki yeni nesil tatilcilere ulaşma, çiftler ve deneyim tatili için seyahat edenleri de aile turizminin yanına bir seçenek olarak eklemek artık her turizm stratejisinin içinde var olması gereken olmazsa olmaz bir koşuldur.

 

Samimiyetten Uzaklaşmak Etkiyi Azaltır

Bir önceki video yazımızda değindiğimiz “sahicilik” temasının bir devamı olarak Influencer Marketing de yeni neslin odağındaki bir pazarlama şekli olarak samimiyetten beslenmek zorunda. Aynı profesyonel videolar yerine spontane ve samimi videoların sosyal medyada yakaladığı başarı gibi Influencer’ların da başarısı takipçileri ile kurduğu bağda gizlidir.

Instagram’ın en çok takip edilen moda, gastronomi gibi kategorileri içinde Seyahat ve Gezi kategorisi en çok etkileşim oranına sahip kategoridir. 2016’da %8’lere ulaşan paylaşım etkileşim oranları ile seyahat kategorisi son yıllarda Influencer Marketing’in en önemli hedeflerinden biri haline gelmiştir.

Oysa ki Instagram gibi platformlarda da özellikle yüksek takipçisi olan hesaplar uzun yıllardır yoğun marka sponsorlukları ile paylaşımlar yapmaktadır. Yapılan araştırmalar bu tip hesapların paylaşımlarında yer verdiği ürün ve hizmetleri gerçekten kullandıklarına ilişkin takipçilerin kafasında soru işaretleri oluşmaya başladığını göstermektedir.

 

Çözüm: Micro-Influencer’lar

Mobile Marketer‘ın yayınladığı bir araştırmaya göre [1] Instagram üzerinde paylaşımların etkileşim oranları 2016’dan beri her yıl düşmektedir. Instagram’da en çok etkileşim alan ve 2016’da bu etkileşim oranı %8’lerde olan Seyahat kategorisinin oranları dahi  2019’da %4.5 seviyesine gerilemiştir.

Özellikle Mega-Influencer’ların marka sponsorlukları ile yaptığı paylaşımlar etkisini önemli oranda yitirirken daha az sayıda takipçisi olan Micro-Influencerlar öne çıkmıştır. Bunun en önemli göstergesi olarak bu tip hesapların görece çok daha yüksek olan paylaşım etkileşim oranları gösterilebilir (tüm kategoriler ortalamaları):

– 1 Milyon ve üzeri takipçili hesaplar: %2.2
– 100.000 – 500.000 arası: %2.6
– 10.000 – 25.000 arası: %3.7
– 5.000 – 10.000 arası: %5.8
– 1.000 – 5.000 arası: %10.5

Burada da görüldüğü üzere bir milyon üzeri takipçili bir hesabın ortalama etkileşim oranı %2.2 iken 5.000 takipçili bir Influencer’ın reklamsız etkileşim oranı %10’lar seviyesindedir. Nispeten düşük sayıda bir takipçi ile neredeyse tek tek ilgilenen, hepsinin sorularına ayrı ayrı yanıt verebilen bu tip hesaplar takipçileri için çok daha samimi ve gerçek bilgi kaynakları olarak değerlendirilmektedir.

2019 yılı raporları takipçi sayısı 3.000 ile 50.000 arasında olan Micro-Influencer’ların toplam marka sponsorluklarının %90’ını elde ettiğini göstermiştir. Rakuten Marketing‘in 2019 Global Influencer Anketi ise markaların toplam Influencer Marketing bütçelerinin %28’ini ünlü yüzlere harcarken %40’ını Micro-Influencer’lara ayırdıklarını göstermiştir. [2]

Özellikle eğer daha önce hiç büyük ölçekli Influencer’lar ile çalışmadıysanız bu tip daha küçük ölçekli hesaplar sizin için daha ideal olacaktır. Makul bir bütçe ile yerel bir pazardaki takipçilere ulaşmak istiyorsanız Micro-Influencer’lar tam size göre!

 

Doğru Influencer Seçimi

Influencer Marketing bütçenizi bir tane çok yüksek takipçili bir Mega-Influencer yerine pek çok farklı Micro-Influencer ile kullanmak istediğinizde ise bunun çok da kolay yönetilebilir olmadığını fark edeceksiniz. Aynı bir Google reklamında olduğu gibi, farklı kampanyalar oluşturup bunları farklı hesaplar ile deneyip ölçümlemeniz gerekecek.

Örneğin çiftler için ideal bir “couple holiday” tanıtmak istiyorsanız bu tip tatilleri arayan kitlenin takip ettiği Influencer’ları tercih etmelisiniz. Onlarca farklı ülkeden yüzlerce Micro-Influencer ile ilgili böyle bir veriye ulaşmak oteller için çok detaylı bir ön araştırma safhası gerektirecektir.

Bunun ötesinde çalışmayı düşündüğünüz Influencer’ın var olan takipçi kitlesinin “gerçek” olup olmadığının da araştırılması gerekir. Takipçi sayısında çok hızlı yükseliş ve düşüşler gözükmesi, etkileşim oranlarının (paylaşımlara gelen etkileşimlerin toplam takipçiye oranı) düşüklüğü gibi bu konuda dikkat etmeniz gereken pek çok önemli kriter bulunmaktadır.

Bu alanda deneyim sahibi, uzman bir ajans ile çalışmanız size kampanyalarınızı çok daha verimli yönetme imkanı sunacaktır. Bu sayede planladığınız kampanya tipinde daha önce başarılı sonuç almış ve “gerçek” takipçilere sahip Influencer’lara ulaşabilirsiniz.

 

Influencer Yönetimi

Influencer ile pazarlama aktivitesi yürütmek bir dergi veya Google reklamından oldukça farklı, temel sebebi de pazarlama etkinliğinin mecrasının bir insan olması. İşin içinde insan faktörü olduğundan herşeyin planlandığı şekliyle kusursuz ilerlemesini sağlamak da sıradan bir reklamdan daha fazla çaba gerektiriyor.

Anlaştığınız bir Influencer gelmediğinde yerine alternatiflerin hazır olması ve geldiğinde de koordinasyonun sağlanması için profesyonel bir ekiple çalışmalısınız. Bunun yanı sıra otelinize zaten gelmiş olan bir Influencer’ın da yönetilmesi gerekebilir. Bu tip “spontane” Influencer’lar baştan farkedilip takibe alınmadığı durumlarda sonradan düzeltilmesi daha zor sonuçlar ortaya çıkabilir.

Otelinize gelen tüm haberli veya habersiz Influencer’ların yönetimi konusunda uzman bir ajans ile çalışmanız hem Influencer Marketing’den en yüksek verimi almanızı hem de ortaya çıkabilecek krizleri daha kolay yönetmenizi sağlayacaktır.

 

Influencer Ölçümleme

Aynı Facebook, Google ve diğer platformlarda olduğu gibi Influencer kampanyalarında da ölçümlenebilir sonuçlar için gerekli yapı önceden kurulmalıdır. Influencer kampanyaları genelde marka değerine katkı yaptığından bu kampanyaların dönüşünü ölçmek basit bir Google reklamına göre daha zor olabilir.

Bu alanda dünya standardı yazılımlar ile bu ölçümleri yapabilmek de bir otel için gerekli olan ön maliyet sebebiyle çok gerçekçi olmayabilir. Bu alanda zaten pek çok farklı müşteri verisini ölçümlemek adına bu tip yazılımları kullanan bir ajans ile çalışmalısınız. Bu sayede yaptığınız kampanyanın gerçek geri dönüşü hakkında daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz.

 

Yeni Neslin Tatil Planlarına Dahil Olun!

Influencer Marketing özellikle son 5 yılda seyahat, moda, gastronomi gibi pek çok alanda öne çıkan, en çok tercih edilen pazarlama yöntemlerinden biri haline geldi. Deneyim tatiline yönelik kurs, workshop ve festival gibi etkinlikler ile özellikle yeni nesli otellerine çekmeyi hedefleyen turizm tesisleri için Influencer Marketing olmazsa olmaz bir ihtiyaç.

Standart reklam modelleri ile hedeflemenin zor olduğu yeni nesile onların takip ettiği ve güvendiği kişiler yoluyla ulaşın. Yepyeni bir tatilci kitlesine ulaşmak isteyen herkesin 2021 planlaması içinde mutlaka değerlendirmesi gereken Influencer Marketing ile ilgili Webius Digital size yardımcı olmaya hazır.

 

Kaynaklar

[1] Mobile Marketer: Instagram Influencer Engagement Hovers At All Time Lows
[2] Rakuten Marketing: 2019 Global Influencer Marketing Survey

// Lenis for smooth scroll